Marnowanie zywnosci pdf

Z nowych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w kształcie skonsumować. Aby zapobiec marnotrawstwu, drinku ze zabiegów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia z trzech do pięciu razy, ponieważ tak zapakowana żywność nie ma kontaktu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest kluczowym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde produkty spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na droga pakowania, można je podzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych ról żywności. Wykorzystują je producenci żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często produkt jest wiązany na wymaganie klienta. Poza tym oczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, i dokładnie wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, wykonywa się w środku maszyny. Proces polega na daniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w której przygotowuje się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zakłada się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest wykorzystanie wkładek komorowych, co jeszcze przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe poświęcone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego udogodnienia jest słaby, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, bo dzięki pakowaniu w porządek próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania jest nadzwyczaj funkcjonalny. Prowadzi na zewnątrz urządzenia, oraz do środka, w kierunku wykonania zgrzewu, jest wkładany tylko brzeg folii.