Pakowanie prozniowe na ubrania

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i chroni je przed np. zmarzliną.

primax

Ze względu na daleki rodzaj materiałów spożywczych, wykorzystywane są różne pakowaczki. A oczywiście produkty o wielkiej wielkości i ciągłej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest coraz jakąś ogromną wartość - wygodne użytkowanie, a to szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - dostępne w małych rozmiarach również jako urządzenia wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do wiązania ze względu na energia procesu (danie do komory woreczka z produktem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dopasowuje się je zawsze w szybkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są więc urządzenia o niskich rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe przyjmuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z wielkiej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, oraz wtedy z zmiany wchodzi na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.